05/03/2010
ΠΡΟΣΕΞΤΕ στους όποιους προβληματισμούς και συζητήσεις γίνονται από τους υπουργούς ή τους κυβερνητικούς Βουλευτές, πουθενά δεν αγγίζουν την Φαρμακευτική βιομηχανία. Το κόστος της μείωσης και της ζημιάς του στοκ θα το υποστούν οι αποθήκες και τα φαρμακεία.
Η μείωση, περίπου στο 20% σύμφωνα με τις τρείς μικρότερες τιμές της Ευρωζώνης, δεν θα ακουμπίσει καθόλου τις εταιρείες από την στιγμή που έχουν ένα 20% ενσωματομένο στην τιμή, περιθώριο μείωσης το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για μίζες, πλασσάρισμα και διαφήμιση του φαρμάκου. Έχουν βάλει στο μάτι τον τελευταίο αποδέκτη, που είναι τα φαρμακεία και οι αποθήκες, τα οποία και φορολογούνται κανονικότατα και τους χρωστούν εκκατομύρια ευρώ τα ταμεία. Τους αφεντάδες τους όμως δεν τους αγγίζουν.
Συνάδελφοι με όση δύναμη σας έχει απομείνει προσπαθήστε να φτάσει στα αυτιά των υπουργών και των Βουλευτών, ότι για να λύθεί το πρόβλημα των υπέρογκων δαπανών στα φάρμακα, η αιτία είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, η αλόγιστη κατευθυνόμενη συνταγογραφία και η απουσία ηλεκτρονικού ελέγχου.
Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο για τα φάρμακα(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Σε εμφύλιο πόλεμο και μάχη χαρακωμάτων περιήλθε το ΠΑΣΟΚ μετά το χθεσινό αντάρτικο στη Βουλή αρκετών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι όχι μόνον άσκησαν εντονότατη κριτική στο οικονομικό επιτελείο για τα σκληρά μέτρα, αλλά εξανάγκασαν την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη να αποσύρει το άρθρο για τα φάρμακα, απειλώντας ότι θα το καταψηφίσουν.
Αιτία πολέμου στάθηκε το άρθρο 18 του νομοσχεδίου για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς, σύμφωνα με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κατσέλη και δεν εφαρμόζει τον καλό σχετικό νόμο της Ν.Δ. και φέρνει νόμο που στην ουσία δεν μειώνει την τιμή των φαρμάκων. Με μπροστάρισσα την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ξεχώρισαν οι Στ. Κουτμερίδης και Χρ. Αηδόνης, Β. Παπαχρήστος) ταυτίστηκαν με την θέση της Ν.Δ. και απαίτησαν από την κ. Κατσέλη να αποσύρει το άρθρο. Αλλιώς θα το καταψήφιζαν.
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από βουλευτές να ψηφίσουν κάτι που δεν το πιστεύουν. Αποσύρετέ το αμέσως. Διαφορετικά, εγώ θα το καταψηφίσω» είπε η κ. Παπανδρέου. Ακούγοντάς την, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή μόνο που δεν τη χειροκρότησαν, απαιτώντας και αυτοί με τη σειρά τους απόσυρση του άρθρου, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Τη στιγμή που τα ταμεία αιμορραγούν και χάνουν καθημερινά 2,7 εκατομμύρια ευρώ από τα φάρμακα, το άρθρο πρέπει να ψηφιστεί άμεσα».
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να το ψηφίσω. Κι επιτέλους συνεννοηθείτε οι Υπουργοί τι θα κάνετε για να μάθουμε κι εμείς».
Επεισόδιο κορυφής
Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία ατάκα της κ. Παπανδρέου περί ασυνεννοησίας Υπουργών προέκυψε όταν η κ. Παπανδρέου έμαθε για ένα μικροεπεισόδιο μεταξύ Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη έξω από την αίθουσα της γερουσίας. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων οι δύο Υπουργοί φέρεται πως περιστοιχίστηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απαιτούσαν απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Σύμφωνα μάλιστα με άλλους βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να του πάρουν στο τηλέφωνο το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας για να του εξηγήσει τι ακριβώς λέει αυτή η διάταξη. «Ο γραμματέας είναι του υπουργείου μου και κανένας δεν θα του τηλεφωνήσει» απάντησε οργισμένη η κ. Κατσέλη.
Τελικά, το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων αποσύρθηκε με το πρόσχημα ότι οι βουλευτές έπρεπε να ενημερωθούν καλύτερα, ούτως ώστε την επόμενη εβδομάδα η κ. Κατσέλη να το επαναφέρει στη Βουλή ως αυτοτελές νομοσχέδιο. Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, η κ. Κατσέλη εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αηδόνη για τα συντροφικά μαχαιρώματα, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αντίδραση όταν οι βουλευτές δεν ξέρουν καλά καλά για τι πράγμα γίνεται η συζήτηση. «Εγώ λειτουργώ ως οφείλω. Κατά συνείδηση» είπε ο κ. Αηδόνης.
Έντονη, όμως, ήταν και η αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, συναντώντας λίγο αργότερα τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο Στ. Κουτμερίδη, εξέφρασε παράπονα για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα: «Δεν είναι δυνατόν με πλειοψηφία 160 βουλευτών να παρουσιάζουμε τέτοια εικόνα και να μην μπορούμε να περάσουμε μια τροπολογία» του είπε ο κ. Παπουτσής.
Ένταση από την αρχή
Το αρνητικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κλίμα, πάντως, είχε διαφανεί από την αρχή της συνεδρίασης, με πολλούς βουλευτές να εξαπολύουν ομοβροντία πυρών, τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι εκτός της πολιτικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ και να κατηγορούν παράλληλα την κυβέρνηση για ολιγωρία.
ΝΑΣΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: «Η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει την πολιτική της στο σκέλος της μείωσης δαπανών, για να περνά σε τέτοια μέτρα».
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εδώ που φτάσαμε, τα μέτρα είναι αναγκαία. Αν όμως είχαν ληφθεί νωρίτερα, ίσως δεν θα ήταν τόσο σκληρά».
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: «Εκτός από τα μέτρα πρέπει να γίνουν κι άλλα. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα».
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: «Στηρίζω τα μέτρα, αν και δεν έχουν ταυτότητα ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα λάμβανε ποτέ ένα σοσιαλιστικό κόμμα ούτε ακόμα και σε συνθήκες βαθιάς κρίσεως».
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις κι άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρ. Μαγκούφης, Κ. Γείτονας και Εκ. Νασιώκα.
|